Fundația Sfântul Spiridon

fundatia-sf-spiridon-logo

Din dorința de a ajuta comunitatea băcăuana din care face parte, în anul 2012 a fost înființată „Fundația Sf. Spiridon”, acesta implicându-se activ în promovarea, susținerea și dezvoltarea de programe medicale, subvenționarea de burse de studii, precum și în realizarea și implementarea de programe și proiecte în diverse domenii de activitate. În acest sens, Fundația Sf. Spiridon și Farmaciile Sf Spiridon obișnuiesc să celebreze ziua patronului spiritual, prin organizarea unui eveniment cu rezonanță socială în comunitate.

În decembrie 2012 a fost organizată campania “Alege, Sprijină și Dăruiește!”, care a susținut bătrânii din Centru de Asistență Medico-Socială Bivolari Iași și Căminul pentru Persoane Vârstnice Bacău, prin donarea de către Farmaciile Sf. Spridion a 12% din valoarea produselor participante la campanie.

Decembrie 2013 a adus un zâmbet copiilor din Centrul de recuperare neuro-motorie „Sf. Vasile cel Mare” din Bacău, prin intermediul campaniei „Donez eu, donezi tu” în care la fiecare bon eliberat de Farmaciile Sf. Spiridon s-a donat automat 1 leu / bon Fundaţiei “Sfântul Spiridon” și Fundaţiei “Episcop Melchisedec” filiala Bacău.

Incepând cu anul 2014, seria de activități cultural-caritabile organizate în cinstea patronului spiritual, Sfântul Ierarh Spiridon a îmbrăcat forma Conferințelor Sf Spiridon. Astfel, prin intermediul Conferinței Sfântul Spiridon – Ediția I „O incursiune fascinantă în Puterea minții si Secretele tinereții trupului și a sufletului” cu Prof. univ. dr. Dumitru Constantin Dulcan si Acad. prof. univ. dr. Ovidiu Bojor”, au fost susținuți cinci liceeni cu performanțe remarcabile, în diverse domenii de activitate, din orașele Bacău, Iași și Piatra Neamț. Bursele care au revenit fiecărui elev au fost în valoare de 4.000 lei.

Conferința Sf. Spiridon – Ediția a II-a, intitulată „Postul Mare – Pelerinaj spre Înviere” a fost susținută de către Pr. Iulian Negru, Consilier la Mitropolia Moldovei și Bucovinei, fiind organizată în data de 22 martie 2015 în „Aula Moldova” a Universității „George Bacovia”, Bacău.

Pe 12 decembrie 2015, Fundația Sf. Spiridon a invitat pe părintele Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Valer Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu pentru a adresa un cuvânt ziditor de suflet credincioșilor din municipiul Bacău. Conferința Sf. Spiridon – Ediția a III-a intitulată „Vindecarile Mântuitorului si vindecarea noastra” a reușit să încânte timp de mai bine de 5 ore, peste 1.700 de persoane participante la evenimentul organizat la Teatrul de Vară „Radu Beligan” Bacău.

În data de 20 ianuarie 2017 a avut loc Conferința Sf. Spiridon, Editia a IV-a, “Provocarea diabetului”, avându-l ca invitat special pe Prof. Univ. Dr. Nicolae Hâncu, președinte de onoare al Federației Române de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice. Alături de domnia sa au conferențiat medici de specialitate din din județul Bacău: Dr. Roxana Barbu – medic diabetolog, Dr. Adorjan Biro – medic neurolog, Dr. Viorel Grigoras – medic oftalmolog, Dr. Meda Anghelus – medic cardiolog, Dr. Maria Branici – medic nefrolog și Cristina Petrescu – psiholog. Evenimentul a adunat la Teatrul de Vară „Radu Beligan” peste 1.000 de băcăuani.

Conferința Sf. Spiridon, Ediția a V-a oraganizată în data de 8 aprilie 2017, l-a avut ca invitat special, pentru a doua oară, pe părintele Pr. Conf. Univ. Dr. Constantin Valer Necula de la Facultatea de Teologie Ortodoxă Sibiu. Sala Teatrului de Vară Bacău s-a dovedit și de această data neîncăpător pentru numărul mare de dorinici să îl asculte pe părintele Constantin Valer Necula.